2009 m. vasario 8 d., sekmadienis

Kalmar miestelis ir kultūra

Apie Kalmar miestelį ir Švedijos kultūrą.


Sveiki, kadangi pirmas savaitraščio numeris, kaip bebūtų keista, buvo itin populiarus šviesa išvys ir antrasis. Bandysiu papirkti nuotraukomis, nes jų šiame įraše bus itin daug :)
Taigi Kalmar miestelyje, kuriame dabar aš ir gyvenu, gyvena 60 000 gyventojų, kiek girdėjau čia yra 10 000 studentų, o studentai juk ne žmonės, jiems viskas kitaip :). Šiame miestelyje viskas yra tiesiog po ranka, pvz aš gyvenu šalia kino teatro, hamburgerinės, mažos parduotuvės ir klubo. Paėjus šiek tiek toliau galima pasiekti biblioteką, pagrindinius miesto barus bei sporto centrą. Iki universiteto truputį toliau - 15-20 minučių kelio pėsčiomis.
Oras nėra malonus, nors temperatūra svyruoja kažkur nuo -5 iki +2, tačiau vėjas labai didelis ir šiaip anksti temsta, jau 16 valandą būna tamsu. Todėl daugumą galiausiai aplanko depresija :)
Pagrindinė susirinkimo vieta yra Corehousas, tai lyg mažas studentiškas klubas, kur visi renkasi šeštadieniais, atmosfera labai gera, nes ten įleidžia tik studentus, gaila tik, kad viskas baigiasi jau 2 val nakties ir visus namo veja. Kita dažna vieta yra Student pub, tai kavinė, na šiaip kokia ten kavinė rūsys ir tiek, žodžiu elementarus studentiškas kabokas. Įdedu foto su miesto vaizdais (jos yra iš kolegos blogo, apie tai vėliau)


Čia labai daug dviračių, beveik visi turi dviračius, su jais važiuoja į vakarėlius, į paskaitas, žodžiu visur! Kaip sakė vienas švedas, svarbiausia čia yra turėti maisto, o paskui dviratį. Aš čia beveik tris savaites dviračio neturėjau, tai jaučiausi diskriminuojamas, nes čia kai kurie žmonės tokie išpuikę, kad jau pėsčiomis nevaikšto, tai teko sekioti paskui dviračius. :) Tiesa, užvakar pagaliau (po trijų savaičių) nusipirkau dviratį, tačiau teks grąžinti (nes galinė padanga "buksuota") ir ieškoti naujo?. Štai koks vaizdas iš mano laiptinės.


Šiaip čia vagysčių beveik nėra, dauguma studentų net nerakina savo kambarių (kas man yra be galo keista), sporto salių spintelėse net užraktų nėra, jeigu nori pats savo atsineši, na žodžiu visai kita kultūra ir supratimas. Tačiau visas tas supratimas ir kultūra dingsta, kai kalba eina apie dviračius, jų čia visiems, kad ir kiek čia jų daug yra, trūksta, todėl dviračiai ypač vagiami. Kiek girdėjau naują dviratį pavogia per savaitę ir nepadeda jokie užraktai :)
Grįžtant prie kultūrinių skirtumų, švedas tau niekad nepasakys, kas yra blogai ar kad kažką darai blogai, labai jau jie mandagūs. Pas juos labai išaukštinama lygybė, todėl ir kitataučių čia daug ir niekas nesišaipo ir nesikabinėja prie žmonių, kurie atrodo kitaip. Tačiau, negaliu pasakyti, kad švedai yra labai draugiški, jie yra daugiau uždari ir juos turi prisijaukinti, kol jie tave įsileis į draugų ratą, pradės sveikintis ir t.t Su manim mano barake tik keli švedai sveikinasi, panaši situacija ir pas kolegas.
Su alkoholiniais gėrimais, čia labai įdomi situacija, miestelyje yra tik dvi alkoholio parduotuvės , kurios pardavinėja alkoholį. Taip yra dėl to, kad valstybė yra privatizavusi alkoholio prekybą, bei apsunkinus ją dideliais mokesčiais, todėl kainos yra ypač didelės. Ir šeštadieniais ta parduotuvė dirba tik iki 14 valandos, kad jūs matytumėt kas ten dedasi...žmonės dėžėm alkoholį neša :) Žodžiu žmonės čia kankinami, jeigu neini į tas parduotuves tai degalinėse ir prekybos centruose gali nusipirkti alaus, kuris yra 1,8 - 2,8 laipsnių stiprumo.
Apskritai kainos čia gan normalios, pvz pica - 20 Lt, alus bare - 8-9 Lt, kas brangu tai mėsos gaminiai ir pati mėsa, vištiena, sūris. Už nuoma dauguma moka kažkur 1200 - 1300 Lt į mėnesį.
Štai kaip atrodo mano kambarys:

Palyginus su Lietuvos barakų būkle tai čia ne kambarys, o viešbutis :) Kaip matote, turiu tokią mini virtuvėlę savo kambaryje, bet nepasakyčiau, kad tai yra didelis pliusas. Kodėl? Todėl, kad tie kas turi bendrą virtuvę turi daugiau vietos, virtuvė būna didelė ir yra proga susipažinti ir bendrauti su visais kaimynais ir kur susirinkti. Na pas mus irgi yra kažkas panašaus į bendrą virtuvę, bet ji nėra naudojama ir viskas yra kitaip.
Kai grupiokas pamatė mano šaldytuvo turinį, kuris susidėjo vien iš gėrimų, pasakė: "You make me proud" :) Kad negalvotumėt, jog aš visai nevalgau parodysiu kaip atrodo šaldytuvas dabar:


Dar vienas įdomus buitinis dalykas yra skalbimasis. Kiekvienas barakas, rūsyje turi "laundry room", kuriame yra pramoninės skalbimo technikos komplektas, tai yra pramoninės skalbimo mašinos, dvi džiovyklės ir kita lyginimo aparatūra. Electrolux yra švedų firma tai nieko stebėtina, kad tokia aparatūra yra kiekvienam barake.


Štai kaip atrodo pramoninės skalbimo mašinos, jų privalumas, kad išskalbia per 45 minutes, o visa kitą laiką gali džiovintis drabužius.


Čia didelė džiovyklė, alternatyva lyginimui, sukabini visus drabužius ir per 1,5h išdžiovina viską :)

Tai tiek šiam kartui, kitą kartą parašysiu ką nors linksmesnio pvz apie savo sunkią pirmąją savaitę, apie pirmuosius vakarėlius ;-)

P.s Jau gavau pirmąjį laišką savo pašto dėžutėje!!!! Nemiegam, laukiu daugiau, priimu ir įvairias dovanas, čekius ir t.t :-)

P.s.s Klausomiausia daina (Ačiū Simonai) :)

22 komentarai:

  1. Jei laiku keltumeis, skalbimo mašinas ne tik nufotografuot galėtum, bet ir jomis pasinaudot! hehe :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šiandien pirmą kartą ne su minkštikliu išsiskalbiau :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kur lova nufotografuota? Bijai, kad i svecius prasysis dauguma, tai slepi lovos dydi? :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Atvirkščiai, nenorėjau rodyti, kokia ji maža, kad visi galvotų, kad didelė ir į svečius važiuotų :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ai, kam ta lova :) Aš į svečius važiuočiau dėl šaldytuvo ir jame esančių gėrimų :p

    AtsakytiPanaikinti
  6. audra jeigu atvažiuosi pasidalinsiu :P

    nanimo, hey, parašyk pasidalinsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. dėkui, jau parsisiuntojau :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. geras gyvenimas :)))) tai kada i svecius atlekt??? :DDDD

    AtsakytiPanaikinti
  9. zinai Martynai, skaitau skaitau ir viskas 99 % atitinka, man panasiai buvo Suomijoj: ir apie dviracius ir apie alkoholi ir apie vietiniu bendravima, net ir tokie patys laudry room'ai pas mus buvo - viskas taip panasu su suomiais!!! kaip lietuviai su latviais :-D

    AtsakytiPanaikinti
  10. Irma, pasirodo ir tu mano bendramintė :-) Aš galvojau tu kitur buvai išvykus, o pasirodo Suomijoj. Tai tikiu, kad per daug nesiskiria nei kultūra nei aplinka ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. lauksim nauju ziniu ir ispudziu o ypac laukiam foto :-)))) ir baik gerti!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Laukiu trecios dalies jau :)) Idomu man kaip su skandinavais sekasi sugyventi, nes jie tokie zavus ir savaip keisti :)O del gerimo :) Man vienas lenkas bajeriuka pasakojo, kad kazkas jam sake "Tas Erazmas turejo buti alkoholikas" :DD Taip, kad viskas kaip ir normalu :))

    AtsakytiPanaikinti
  13. Trečia dalis jau gamyboje, pusė parašyta :-)

    Šaunuolis tas Erazmas, tiek gero padarė studentams :D

    AtsakytiPanaikinti
  14. haha =] hey marciau :) koki cia patogu elektronini skaitalu lizda uzsiauginai ???? :p geras, geras !!! megstu !! :) visai nebloga trioba ir aplinka susikures matau :)
    lauksim karshtienu ir draudeju - baudeju ir kerojancios porno salies :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Hahaha, pagal rašimo stilių, manau, kad čia Regis rašo :D

    AtsakytiPanaikinti
  16. O tai nuoma uz kambari 1200lt? o i tas skalbimo masinas pvz nereikia centu imesti, kad veiktu? :) Man danijoje tai reikdavo :D

    AtsakytiPanaikinti
  17. Aha, išeina kažkur 1200 lt į mėnesį įskaitant skalbimą :-) Gali skalbtis kiek nori :-) Tuo atžvilgiu labai gerai.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Šaldytuvo turinys - Jim Beam ir Džekutis? Nais :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Audra mano draugė - tik dabar pamačiau komentarą :) Malonu :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Saugau Jim Beam dar, for special occasion :)

    AtsakytiPanaikinti